Czerwony Piec

Pizza cotto i pizza parma z Czerwonego Pieca w Gdyni.

Co robicie, kiedy dopada Was głód, ale nie macie ochoty na stanie przy garach? Jesteśmy więcej niż pewni, że zamawiacie pizzę. To chyba jedno z najczęściej wybieranych dań z dowozem do domu. Prawda jest jednak brutalna - niewiele z tych wytworów można nazwać prawdziwą pizzą. Postanowiliśmy więc wyszukać dla Was najlepsze miejsca, w których zaserwują Wam pizzę z prawdziwego zdarzenia. Na pierwszy ogień wrzucamy Czerwony Piec. Miejsce, w którym wolny stolik jest rzadkością. Lokal jest maleńki, ale dzięki temu ma swój urok. Sercem tego miejsca jest, wyłożony czerwonymi płytkami, piec opalany drewnem. Wypiek pizzy w takim piecu zajmuje jedynie od 120 do 150 sekund. W karcie znajdziemy aż 15 różnych propozycji, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Czerwony Piec wnętrze - piec opalany drewnem.

Czerwony Piec - wnętrze.

Na przystawkę hummus, oliwa, chleb i warzywa podane na desce.

Hummus pomidorowy z dodatkiem pesto oraz dwa rodzaje chleba, warzywa i oliwa z oliwek.

W oczekiwaniu na pizzę polecamy skusić się na przystawkę w postaci hummusu (pasta z ciecierzycy, tahini, oliwy i kuminu). My wybraliśmy wersję pomidorową z dodatkiem bazyliowego pesto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to koniecznie musicie jak najszybciej naprawić ten błąd. Hummus jest tu idealnie gładki, kremowy i pełny smaku. Dodatek pomidorów nadaje mu lekkiej słodyczy, którą przełamuje delikatne, ziołowe pesto. W zestawie otrzymujemy także przepyszną oliwę z oliwek oraz dwa rodzaje chleba i warzywa (papryka, seler naciowy, marchewka i świeży ogórek). Warzywa są świeże i chrupiące, a chleb smakuje jak prawdziwy domowy wypiek, a nie byle jaki dmuchaniec, bez smaku. Ciemny chleb przypomina trochę macę, ale jest o niebo lepszy - dużo ziaren, wyrazisty smak i idealnie pasująca słodycz żurawiny. Całość pięknie podana na okrągłej desce, w cenie 13 zł. Musicie jednak uważać, bo wszystko jest tu tak pyszne, że znika w mgnieniu oka, a porcja jest duża i może już potem nie być miejsca, żeby wcisnąć jeszcze pizzę.

Pizza z szynką i pieczarkami oraz pizza z szynką parmeńską, rukolą i serem grana padano.

Sekretem dobrej pizzy jest ciasto. Jeśli ono nie jest idealne to wówczas nie pomogą nawet najlepszej jakości dodatki. W Czerwonym Piecu ciasto to niezaprzeczalnie klucz do sukcesu. Jest idealne - cienkie, ale nie na tyle, by nie można złapać kawałka pizzy w rękę. Podobno prawdziwa pizza musi mieć cienkie ciasto, a kiedy weźmiemy kawałek ten powinien się nam ładnie składać w łódeczkę. Ta pizza zdecydowanie spełnia to kryterium. Do tego grube, mocno wypieczone brzegi - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Pizza cotto, czyli pizza z szynką i pieczarkami.

Czerwony Piec - pizza cotto.

Pizza cotto (18 zł) to sos pomidorowy, mozzarella, szynka i pieczarki - połączenie, które nie może się nie udać. Po pierwsze każdy produkt jest tu wysokiej jakości. Nie ma tu seropodobnych tworów ani szynki ciętej z metra. Po drugie ekipa Czerwonego Pieca nie oszczędza na dodatkach - pizza aż się ugina pod ich ciężarem. Do tego wszystkiego mamy sos pomidorowy z prawdziwego zdarzenia, a nie ketchup z ogromnego wiadra oraz pełną smaku, ciągnącą się mozzarellę. To przepis na prawdziwą włoską pizzę.

Pizza parma z szynką parmeńską, rukolą i serem grana padano.

Czerwony Piec - pizza parma.

Naszą absolutnie ulubioną pizzą w tym miejscu jest parma (22 zł), która jest połączeniem sosu pomidorowego, mozzarelli, szynki parmeńskiej, rukoli oraz sera grana padano. Warto dodać, że każdy z tych składników występuje na pizzy w dużych ilościach. To nie miejsce, w którym zamówicie pizzę z szynką parmeńską, a dostaniecie jej ledwie pół plastra. Poza tym, że widać tu ogromną dbałość o jakość produktów to ewidentnie nikt tu nie oszczędza kosztem klienta. Warto też dodać, że szynka, rukola i ser grana padano układane są na pizzy dopiero po jej wypieczeniu, dzięki czemu każdy z tych składników jest świeży, a nie zwiędnięty. W Czerwonym Piecu jedzenie odbywa się także oczami - wszystko tu tak apetycznie wygląda.

Czerwony Piec lokal z zewnątrz.

Czerwony Piec to miejsce, w którym możecie mieć pewność, że nie tylko zjecie wyborną pizzę, ale przede wszystkim napełnicie swoje brzuchy dobrymi jakościowo produktami. Smacznie, w przystępnej cenie i w miłej atmosferze - tego możecie spodziewać się po tym miejscu.

WIZYTÓWKA

ul. Starowiejska 40 C, 81-001 Gdynia
pon-sob 11-22, ndz 12-20
10 - 26 zł
730-531-314
fb.com/czerwonypiecgdynia
instagram.com/czerwony_piec
www.czerwonypiec.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHT © 2017 - 2018 smacznemiasto.pl
POLITYKA PRYWATNOŚCI