Pyra Bar Gdynia

Pyra Bar Gdynia dania główne - pyra z bzikiem i pomielone gary oraz frytki jako przystawka.

Gdyby ktoś zapytał nas co byśmy jedli, jeśli musielibyśmy wybrać tylko jeden produkt, to nasz wybór zdecydowanie padłby na ziemniaki. Uwielbiamy je pod każdą postacią, a ponieważ ziemniaczanych możliwości jest nieskończona ilość to jak na pyrożerców przystało bylibyśmy usatysfakcjonowani takim obrotem spraw. Nie zdziwi Was chyba zatem fakt, że Pyra Bar stał się prawie naszym drugim domem - tak często go odwiedzamy. Kiedy dowiedzieliśmy się, że Pyra Bar otworzył się w Gdyni czuliśmy się jakbyśmy wygrali w totka. Ziemniaczane królestwo tak nas wciągnęło, że przez parę miesięcy jedliśmy tylko tam. Z tego musiał powstać tekst na bloga - nie mogło być inaczej.

Pyra Bar Gdynia wnętrze - stoliki.

Pyra Bar w Gdyni i kompot na pierwszym planie.

Baba od rzeźnika i placusie z cukrem.

Baba od rzeźnika, czyli babka ziemniaczana serwowana w Pyra Bar w Gdyni.

Na początek zaprezentuje się Wam baba od rzeźnika (19 zł), czyli mówiąc prosto babka ziemniaczana. Ziemniakom towarzyszy tu boczek, karkówka, cebula i koperek. Dostaniecie dwa solidne plastry zapiekanki ułożone na kremowej kołderce wykonanej z sosu pieczarkowego. Całość wykończona została natką pietruszki. Baba jest pełna smaku, lekko pikantna. Ziemniaki są kremowe, a ich smak idealnie dopełnia boczek i karkówka, które nie mają w sobie grama tłuszczu. Dodatek koperku dodaje świeżości i świetnie przełamuje cięższy sos śmietanowo-pieczarkowy. Swoją drogą ten sos jest genialny i mówi Wam to połówka teamu Smaczne Miasto, która grzyby toleruje tylko w postaci pieczarek, tylko na pizzy i koniecznie w mikroskopijnych ilościach. Sos jest kremowy, mocno grzybowy - znajdziecie tu mnóstwo pokrojonych grzybów, a nie jakąś grzybopodobną papkę. To danie zdecydowanie na większy głód, bo porcja jest ogromna.

Placusie, czyli placki ziemniaczane w wersji dla najmłodszych.

Czas na trochę klasyki, czyli placki ziemniaczane. Właściwie to placusie (8 zł za 3 sztuki), bo te, które widzicie na powyższym zdjęciu, pochodzą z menu dziecięcego. Zazwyczaj zamawiamy je w takiej wersji z dodatkiem cukru - powód tego jest prosty - porcja dla dorosłych jest nie do przejedzenia. Placki są prawie tak wielkie jak talerz i również występują jako trio. Placusie są za to idealne na przystawkę. W Pyra Bar pojawiamy się tak często, że możemy Wam zdradzić, iż przepis na placki jest stale udoskonalany. Ekipa doszła już do perfekcji i smaży najlepsze placki w całym Trójmieście. Są jednocześnie miękkie w środku, ale chrupiące z zewnątrz. Po prostu idealne. Odrobina brązowego cukru i jesteśmy w siódmym niebie.

Domowe frytki, mini placki ziemniaczane oraz babka ziemniaczana w sosie grzybowym.

Frytasy domowe duża porcja.

Domowe frytki, czyli pół kilograma szczęścia.

Pozostańmy jeszcze chwilę przy ziemniaczanej klasyce. Czy jest tu ktoś, kto nie lubi frytek? Nie ma? Tak właśnie myśleliśmy i wcale nas to nie dziwi. Frytki kochają wszyscy i mali i duzi - pamiętajcie nie wierzcie tym, co mówią, że ich nie lubią. Jeśli jesteście prawdziwymi pyrożercami, a jednocześnie frytkowymi koneserami to koniecznie musicie zamówić domowe frytasy. Duża porcja (11 zł) to 500 gram czystego szczęścia (mała porcja to 300 g za 7 zł). To jedyne znane nam miejsce, gdzie domowe frytki nie są domowe jedynie z nazwy. W Pyra Barze zjesz frytki, które smakują zupełnie jak te, które przygotowujemy sami w domu. Miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim nieociekające tłuszczem. Po prostu idealne - ziemniaczane złoto.

Pyra z bzikiem, pomielone gary oraz domowe frytki.

Pomielone gary, czyli zapiekanka ziemniaczana podawana w Pyra Bar w Gdyni.

Znajdzie się też coś dla miłośników ziemniaczanych zapiekanek. My polecamy pomielone gary (14 zł mała porcja - 450 g, duża porcja 700 g - 17 zł). To cudo składa się z ziemniaczanych talarków przełożonych mielonym mięsem wieprzowo-wołowym, cebulą i pomidorami. Całość zapieczona pod grubą warstwą ciągnącej się mozzarelli. Sos pomidorowy przypomina ten stosowany do bolognese - jest mocno pomidorowy, doprawiony dużą ilością ziół. Ziemniaki zachowują formę talarków - nie są rozgotowane ani papkowate. Mięso jest dobrze przyprawione i nie zawiera zbędnego tłuszczu. To danie idealnie zaspokoi większy głód.

Pyra z bzikiem, czyli ziemniak z gzikiem według ekipy z Pyra Baru w Gdyni.

Nie mogliśmy zapomnieć o klasycznym daniu z pyrą w roli głównej. Pyra z gzikiem (15 zł) melduje się na pokładzie. Wybierając to danie otrzymujemy 3 solidne połówki ziemniaka, które spędziły trochę czasu w piecu dzięki czemu są miękkie, ale z chrupiącą skórką na wierzchu. Generalnie to, co jest kluczem w Pyra Barze to stosowanie dobrej jakości ziemniaków - w każdym daniu smakują wybornie. Pyrom towarzyszy w tym wypadku sławny gzik, czyli twaróg półtłusty ze śmietaną, czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Do ziemniaków dostajemy także dużą porcję masła, a więc danie na bogato zważywszy na ceny, jakie masło osiąga w ostatnim czasie. Co tu dużo mówić, pyra z bzikiem (bo taką nazwę znajdziecie w menu) to po prostu świetnie przyrządzony klasyk.

Śledzionko - idealny piątkowy obiad.

Śledzionko, czyli pyra z pieca i śledź z cebulą oraz jabłkiem.

Na piątkowy obiad poleca się śledzionko (15 zł), w skład którego wchodzą pyry z pieca posypane koperkiem oraz śledź w śmietanie przy akompaniamencie jabłka i cebuli. Możemy z czystym sumieniem polecić także i to danie. Śledź smakował wszystkim (nawet żeńskiej części teamu Smaczne Miasto, która śledzi na co dzień nie je) - głównie dlatego, że specyficzny smak śledzia nie jest tu tak mocno wyczuwalny i nie dominuje dania. Do tego słodycz z jabłka i ostrość cebuli świetnie razem tu zagrały, dzięki czemu zjecie śledzia ze smakiem nawet, jeśli do tej pory za nim nie przepadaliście. Bardzo dobre i lekkie danie.

Zupa dnia to tym razem fasolowa.

Zestawienie wieńczy zupa dnia (6 zł za 300 g) - my akurat trafiliśmy na fasolową, ale Pyra Bar codziennie serwuje inną - rozpiskę na cały tydzień można zazwyczaj znaleźć na ich Facebooku. Jak traficie na fasolową to bierzcie w ciemno, bo jest przepyszna. To taka lżejsza, wiosenna wariacja na temat zupy fasolowej z dużą ilością ziemniaków i fasoli oraz orzeźwiającą nutą natki pietruszki. 

Plakat - Dziewczyna z pyrą.

Pyra Bar wnętrze - krzesła.

Pyra Bar wnętrze lokalu.

Kontuar / lada w Pyra Bar Gdynia.

Pyra Bar to miejsce, które uszczęśliwi każdego, kto uwielbia ziemniaczane kreacje. Dobrej jakości ziemniaki, duże porcje, przystępne ceny i przede wszystkim smak to czynniki, które sprawiły, że miejsce to jest jasnym punktem na kulinarnej mapie Trójmiasta. Odwiedzaliśmy je na długo przed powstaniem projektu Smaczne Miasto i nie zamierzamy tego zmieniać. Niech moc pyrożerców będzie z Wami.

Pyra Bar Gdynia lokal z zewnątrz.

WIZYTÓWKA

ul. Skwer Kościuszki 24, 81-370 Gdynia
pon-sob 11-21, ndz 12-20
5 - 23 zł
(58) 624-35-60
fb.com/pyrabargdynia
instagram.com/pyrabargdynia
www.pyrabar.pl/gdynia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHT © 2017 - 2018 smacznemiasto.pl
POLITYKA PRYWATNOŚCI