Carmnik Kantyna

Carmnik Kantyna kotleciki z ciecierzycy

Carmnik zaczynał swoją przygodę w świecie gastro od food trucka. To właśnie, kiedy stanęli pod jednym z gdyńskich korpo mieliśmy przyjemność poznać zarówno serwowane przez nich kulinarne wytwory, jak i odpowiedzialną za to ekipę. Co tu dużo mówić - przepadliśmy. Z radością powitaliśmy informację, że otwierają punkt stacjonarny - od tego czasu możemy cieszyć się smakołykami także poza sezonem letnim, kiedy prężnie działa także ich food truck. Stacjonarny punkt to Carmnik Kantyna i właśnie dziś zabieramy Was w to miejsce.

Carmnik Kantyna wnętrze w słońcu

Carmnik Kantyna wnętrze - stolik

wnętrze Carmnik Kantyna

Carmnik Kantyna design

hamburger cheez z Carmnik Kantyna

Carmnik serwuje najlepsze hamburgery w mieście, a jeśli zamierzacie to sprawdzić to postawcie na klasykę i weźcie cheeza (21 zł). To solidny kawałek wołowiny podany w przenno-maślanej bułce z dodatkiem sera emmentaler, karmelizowanej cebuli, ogórka konserwowego, pomidora i sałaty. Dla podkreślenia smaku mamy dwa sosy - majonezowy i ketchup. Hamburgera dostaniecie w zestawie z frytkami lub pieczonymi warzywami. Jeśli zdecydujecie się na fryty to z dostępnych opcji sosów do wyboru koniecznie spróbujcie musu z fasoli - jest genialny.

falafel bez bułki w Carmnik Kantyna

Znajdzie się też coś dla miłośników wege. Falafel serwowany przez Carmnik jest ogromną konkurencją dla tego od Muka Bar. Co nas cieszy to to, że kulinarni wirtuozi z Carmnika cały czas dopracowują swoje przepisy. Kiedyś, jeśli zamawiało się falafel bez bułki to dostawało się kotlet z ciecierzycy uformowany pod hamburgera. Teraz mamy piękne, małe kotleciki. Poza tym pierwsza wersja mocno się rozpadała, a obecnie falafel jest dopracowany do perfekcji - zwarty i chrupiący z zewnątrz. Falafel (21 zł) dostaniecie zarówno w bułce, jak i w wersji bez jej udziału. Kotlecikom z ciecierzycy dotrzymuje towarzystwa zielenina w składzie: sałata, rukola, marynowany burak, czerowna cebula, marchewka i kolendra. Buraki są tak pyszne, że z chęcią widzielibyśmy ich na naszych talerzach więcej. Warzywa są smaczne, dobrej jakości i przede wszystkim świeże - chrupiące. Jako dodatek mamy tu też przepyszny sos tzatziki, a do frytek w tym wypadku wybieramy sos musztardowo-miodowy.

kanapki w bułkach pszenno-maślanych

W Kantynie, oprócz hamburgerów, znajdziecie też kanapki. My polecamy szczególnie dwie z nich - z dorszem oraz z udkiem kurczaka.

Kanapka buttermilk chicken (20 zł) to panierowane, w panko, udko z kurczaka podane w pszenno-maślanej bułce. Warto wspomnieć, że bułki w Carmniku są idealne - przede wszystkim to dobrej jakości pieczywo, a nie dmuchany gniot, a poza tym ten maślany smak i chrupiąca skórka - po prostu ideał. Jako dodatek do udka dostajemy marchewkę i sałatę okraszoną limonką, imbirem oraz dwoma sosami - bazyliowym i chipotle mango. W zestawie frytki - i tu też musimy wspomnieć, że ekipa w Kantynie dopracowuje nawet takie szczegóły - frytki, które jedliśmy z kanapkami były fenomenalne - perfekcyjnie chrupiące. Carmnik nie wiemy jak to robicie, ale chcemy więcej takich frytek.

kanapka z dorszem w panko

Wstyd się przyznać, ale to właśnie w Carmniku po raz pierwszy spróbowaliśmy dorsza w panko. Jak się jednak okazało to miejsce było idealne, by naprawić nasze kulinarne braki, bo dorsz w panko jest tu wyborny. Ta specyficzna chrupkość w połączeniu z miękkim i soczystym mięsem ryby to doskonała fuzja smaków. Jeśli więc nie próbowaliście jeszcze ryby w panko to wybierzcie kanapkę z dorszem (23 zł). Smak podkręcony jest w niej tłuczonym groszkiem z dodatkiem mięty oraz sosem tatarskim. Do zestawu oczywiście frytki - choć pamiętajcie, że możecie wybrać także pieczone warzywa. My jednak zdecydowanie polecamy frytki, bo są przepyszne. Zdradzimy Wam jeszcze pewien sekret - kanapka z dorszem podawana jest normalnie w pieczywie tostowym, ale w Carmnik Kantyna karmią tak dobrze, że jeśli idziecie na lunch w niedzielę to może się okazać, że pieczywka już zabraknie. Jak dla nas świadczy to tylko o tym, że produkty są zawsze świeże, a chętnych na posiłek w Kantynie przybywa, więc załoga musi często gęsto rewidować zapotrzebowanie na produkty - bo to ewidentnie rośnie - czego przykładem były wszystkie zajęte stoliki o 12.30 w niedzielę, czyli zaledwie pół godziny po otwarciu.

cytrynowa i arbuzowa lemoniada

Do picia polecamy domowe lemoniady - arbuzowa (7 zł) jest bliska zdetronizowania tej z Chwila Moment, a cytrynowa (6 zł) to klasyk na wysokim poziomie. Carmnik Kantyna dostaje też od nas wielkiego plusa za to, że oferuje kranówę z cytryną i miętą za free.

Carmnik Kantyna w Gdyni

zielone kanapy w Carmnik Kantyna

lada w Carmnik Kantyna

Myślę, że nie da się ukryć, iż darzymy wielką sympatią to miejsce. Jest stałym punktem naszych rajdów po restauracjach, kiedy mamy smaka na hamburgera. Poza tym to miejsce tworzą fantastyczni, pełni energii i zawsze uśmiechnięci młodzi ludzie. Takie połączenie musiało przynieść sukces.

Carmnik Kantyna z zewnątrz

WIZYTÓWKA

ul. Antoniego Abrahama 21/23, 81-366 Gdynia
pon-czw 12-22, pt-sob 12-24, ndz 12-20
19 - 30 zł
572-514-299
fb.com/carmnikkantyna
instagram.com/carmnik_

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHT © 2017 - 2018 smacznemiasto.pl
POLITYKA PRYWATNOŚCI